Főoldal

Gyakran ismételt kérdések

 
perma, kenőanyag, gyakran ismételt kérdések, kenés megoldások, automatikus kenés megoldásokMivel tudjuk, hogy Önnek is drága az ideje, szeretnénk arra bátorítani, hogy mielőtt  felvenné velünk a kapcsolatot feltétlenül nézze át ezt az oldalunkat és profitáljon a  tanácsainkból!

Ebben a részben a leggyakrabban felmerülő kérdésekben segítjük a döntéseit!  Amennyiben a válaszok között nem talál kielégítőt, saját maga is megfogalmazhat egy újabb kérdést, amire választ adunk és itt, a honlapunkon is megjelentetjük azt. 
Addig is arra bátorítjuk, hogy kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal.
Írjon nekünk e-mailt!

Milyen segítséget kaphatok ezen az oldalon?

Szakmai és gyakorlati kérdéseket és válaszokat egyaránt olvashat, hisz mindkettő egyformán fontos Önnek is és nekünk is!

Meg szeretném vásárolni terméküket illetve igénybe szeretném venni szolgáltatásukat, de a döntéshez nem rendelkezem elég információval.


Megértjük, hogy nem szeretne elhamarkodottan dönteni, mi sem tennénk így az Ön helyében! Éppen ezért állunk rendelkezésére telefonon, faxon, e-mailben és ha kell akár személyesen is!


Nekem egyedi megoldásra van szükségem. Egy általános bemutatót nem tudok alkalmazni. Kihez fordulhatok?


A Kapcsolat link alatti elérhetőségek bármelyikén szívesen vesszük megkeresését és személyre szabottan segítünk!
 
 
 

 

Töltés


Mekkora kenőanyag töltetek vannak?
A patronos kenőeszközöknél rendelkezésre álló töltetek: CLASSIC-nál 120 cm3, FUTURA-nál 100 cm3, FROST-nál 120 cm3. Az elektromechanikus működtetésű kenőeszközök közül a STAR CONTROL-nál 60, 120 és 250 cm3-es, a PRO-nál 250 cm3-es és 500 cm3-es töltetek vannak.

Nekem kell adni a kenőanyagot vagy Önök szerzik be?
Mindkét változat működik. Érdemes azonban ajánlatot kérnie tőlünk is a kenőanyagra, mert tapasztalatunk szerint kedvező áron tudjuk a megfelelő kenőanyagot is biztosítani.

Üresen is kapható valamelyik termék?

Mindegyik termék kapható kenőanyag nélkül is. Azonban ezeket szakszervizünkben fel kell tölteni, ennek van minimális munkadíja.

Újratölthetőek a termékek?
A termékek nem tölthetőek újra. Az elhasználódásuk után veszélyes hulladékként kell kezelni. CLASSIC és FUTURA valamint FROST vagy más patronok esetében új patront szükséges beszerezni, az elektromos működtetésű kenőrendszereknél a kenőanyagot tartalmazó részt kell csak újra cserélni. Az akkumulátoros működtetésű kenőeszközöknél célszerű ilyenkor magát az akkumulátort is cserélni. 

A kenőanyag adatlapját Önök adják?
Ha mi biztosítjuk a kenőanyagot, akkor igen. Azonban más esetben is szívesen segítünk a beszerzésben!

Speciális kenőanyagot is feltöltenek?
Igen, legyen szó élelmiszeripariról vagy bármilyen másról. Fontos azonban, hogy előtte egyeztessen velünk!

Élelmiszeripari kenőanyagot is használnak?
Igen. De más speciális kenőanyagokat is. Minden esetben kérjük egyeztessen velünk!

Drágább, ha Önök adják a kenőanyagot?
Ha Önök adják a kenőanyagot, akkor azt el kell juttatnia hozzánk, de adott esetben szívesen megoldjuk ezt is, hogy Önnek ezzel se legyen gondja. Ebben az esetben csak az üres kenőberendezést és a feltöltés munkadíját számlázzuk, a kenőanyagot természetesen nem. Érdemes ajánlatot kérnie azonban, mert előfordulhat, hogy az Ön számára kedvező áron tudjuk a kenőanyagot is kínálni!
 

Kiürülési idő


Mivel állítható be a kiürülési idő?
Az aktiváló csavarral. Ahány féle kiürülési idő, annyi féle színű aktiváló csavar létezik. CLASSIC-nál a sárga színű aktiváló csavar 1 hónapos, a zöld 3 hónapos, a piros 6 hónapos és a szürke 12 hónapos kiürülési időt jelent. A FUTURA-nál ugyanezek a színek vannak, de a tömítő gyűrű itt rózsaszínű, míg a CLASSIC-nál fekete színű. A FROST-nál fekete színű az aktiváló csavar. Az elektromechanikus működtetésű eszközöknél tetszőlegesen programozható.

Milyen kiürülési idők állíthatók be?
A CLASSIC-nál és a FUTURA-nál 1, 3, 6 és 12 hónap, a FROST-nál 1, 2, 6, 14 és 26 hét állítható be. Az elektromechanikus működtetésűek közül a STAR CONTROL-nál 1, 3, 6 és 12 hónap, a PRO 250-nél (250cm3-es töltetű) 1 nap és 24 hónap közötti tetszőleges időszak, míg a PRO 500-nál (500cm3-es töltetű) 1 nap és 12 hónap közötti tetszőleges időszak programozható be.

Mennyire pontos a kiürülési idő?
A termékek használati útmutatójában megadott kiürülési idők laborkörülmények között,  20°C hőmérséklet és 0 bar ellennyomás esetén érvényesek. Befolyásolja még a kenőanyag, a hőmérséklet, a vibráció, a kenővezeték hosszúsága. Ezek tehát csak tájékoztató adatok és az üzemi körülmények ezt megváltoztathatják. Kérje segítségünket, mielőtt kiválasztja a típust!

Milyen adagokban jut el a kenőanyag a kenési helyre?
Hőmérséklet hatására a kenőanyag tulajdonságai a kenőanyag típustól függően megváltoznak. A kenőanyag gyorsabban (melegedés esetén) vagy lassabban (kihűlés esetén) ürülhet ki illetve a vezetéki ellenállása is megnövekedhet (hűlés esetén) illetve lecsökkenhet (melegedés esetén). Az egyéb üzemelési körülmények (például vibráció) más-más hatást fejtenek ki az így megváltozott kenőanyagra. Az üzemi körülményeket ezért mindenképp figyelembe kell venni. A helyes kenési mód és kenőeszköz kiválasztásához kérje segítségünket!

Visszajelzi valami a kenőanyag kiürülését?
Igen. A patronosok esetében a CLASSIC és a FROST a kiürülést jelzi, míg a FUTURA folyamatosan jelzi a töltöttséget. Az előzőeknél a kiürüléskor láthatóvá válik a belső zsírdugattyú, míg az utóbbinál folyamatosan látható a zsírdugattyú helyzete (emiítt ez ebből a szempontból jobb választás). Az elektromechanikus működtetésnél LED-s vagy LCD kijelzős visszajelzés van, ami pontos információt ad.

Ahány kiürülési idő, annyi fajta termék?
Nem. A CLASSIC és a FUTURA esetében csak az aktiváló csavar más (1 hónap sárga, 3 hónap zöld, 6 hónap piros, 12 hónap szürke). Fekete a tömítőgyűrű a CLASSIC aktiváló csavarjainál, míg a FUTURA-hoz valóak rózsaszínűek. A FROST valamennyi aktiváló csavarja fekete színű és a tömítőgyűrűk is feketék. Az elektromechanikus működtetésűeknél értelemszerűen ugyanarról az egységről van szó, csak más programozással.

Mivel állítható be a kiürülési idő?
Az aktiváló csavarral. Ahány féle kiürülési idő, annyi féle színű aktiváló csavar létezik. CLASSIC-nál a sárga színű aktiváló csavar 1 hónapos, a zöld 3 hónapos, a piros 6 hónapos és a szürke 12 hónapos kiürülési időt jelent. A FUTURA-nál ugyanezek a színek vannak, de a rózsaszínű tömítőgyűrű miatt megkülönböztethetőek egymástól (a CLASSIC aktiváló csavarjáé fekete színű). Az elektromechanikus működtetésűek programozható kiürülési idejűek.

Miből látható, hogy mennyi a kiürülési idő?
A patronok címkéjén van egy hely, ahová be kell írni az aktiválási dátumot. Ebből látható, hogy mikorra várható a kiürülés. A kiürülés azonban függ az üzemelési körülményektől, ezért legalább az első alkalmazáskor javasolt a számolt kiürülési idő lejárta előtt többször is ellenőrizni az állapotot.

Honnan tudom, hogy mikor lett beépítve a patron?
A patronok címkéjén van egy hely, ahová be kell írni az aktiválási dátumot. Ebből látható, hogy mikorra várható a kiürülés. A kiürülés azonban függ az üzemelési körülményektől, ezért legalább az első alkalmazáskor javasolt a számolt kiürülési idő lejárta előtt többször is ellenőrizni az állapotot.

Hogyan befolyásolja a hőmérséklet az aktiválási időt?
Ez nem csak a hőmérséklettől függ, hanem az aktiváló csavartól is. A CLASSIC például 1 hónapos ürülési idejű aktiváló csavar esetén (+20°C-nál érvényes idő) kb. 1 nap alatt aktiválódik, de +40°C-nál már kb. 0,6 napon belül. További részletes tájékoztatást találhat a termékek használati utasításában.

A vibráció milyen hatással van a kiürülési időre?
Minél erősebb a vibráció, annál gyorsabb a kiürülési idő. A vibráció csökkentésének egyik módja az, ha a kenési ponttól távolabb építjük be a kenőeszközt.

Teljesen kiürül a patron?
Nem, egy minimális mennyiség még benne marad a kiürülés után is.

Mit tegyek, ha túl gyorsan ürül ki a patron?
Ellenőrizze, hogy nem túl magas-e a hőmérséklet vagy nincs-e túl nagy vibráció. Lehet, hogy rossz az aktiváló csavar. Ha a patron olajtöltetű, akkor lehet, hogy nem épített be fojtást. További hibajelenségeket és megoldásukat az egyes termékek használati utasításában talál vagy kérdezzen tőlünk!

Mi történik, ha a FUTURA aktiváló csavarját a CLASSIC-ba csavarom bele?
Működik a patron, de megváltozik a kiürülési ideje. A CLASSIC 120 cm3-es, a FUTURA 100 cm3-es. Így ugyanahhoz a kiürülési időhöz a FUTURA-nál kisebb fémkapszulás az aktiváló csavar. Ha tehát ezzel a CLASSIC-ot aktiváljuk, akkor a CLASSIC kiürülési idejét meghosszabbítjuk.

Hogyan lehet megkülönböztetni a CLASSIC és a FUTURA aktiváló csavarjait, mikor azok egyforma színűek?
A CLASSIC aktiváló csavarjai fekete tömítőgyűrűvel, mígy a FUTURA aktiváló csavarjai rózsaszínű tömítő gyűrűvel rendelkeznek.
 
 

Kenőanyag


Olajra is alkalmasak a termékek?
Igen alkalmasak. Olaj esetén azonban - hogy az ne folyjék ki idő előtt - a patronra utólagosan fel kell szerelni egy fojtást. Ez a fojtás egy egyszerű közcsavar, egyik végén belső, másik végén külső G1/4"-os menettel. Így egyszerűen csak bele kell csavarni a patront a belső menetes részébe. Rendelési szám A810 ( +60°C-ig hőálló), A811 (+150°C-ig használható). További tartozékok találhatóak az egyes termékek használati utasításában.

Mennyi kenőanyag fér bele egy töltetbe?
A patronos kenőeszközöknél rendelkezésre álló töltetek: CLASSIC-nál 120 cm3, FUTURA-nál 100 cm3, FROST-nál 120 cm3. Az elektromechanikus működtetésű kenőeszközök közül a STAR CONTROL-nál 60, 120 és 250 cm3-es, a PRO-nál 250 cm3-es és 500 cm3-es töltetek vannak.

Honnan tudom meg, hogy milyen kenőanyagra van szükségem?
Ezt a berendezés gyártója megadja. Mi is tudunk segíteni, forduljon hozzánk!

Bármilyen kenőanyag használható?
Nem. A zsíroknál maximum NGLI 2-es konzisztenciájú. Egyéb és speciális kenőanyagokra kérje segítségünket!

Mit jelentenek a különféle zsírjelölések?
Az NLGI a zsír konzisztenciájára utal. A 00-ástól (egészen folyós, olajos jellegű) a 4-ig léteznek besorolások.

Miért nem mindegy, hogy milyen zsírt használok?
Ahány alkalmazás, annyiféle kenési igény. A zsír speciális adalékanyagokat tartalmazhat az adott alkalmazáshoz, megfelelő tapadással kell rendelkeznie az adott terhelési és hőmérséklet viszonyok között is. Ezért a berendezésgyártók megadják, hogy milyen kenőanyagok alkalmazása esetén garantálják az optimális élettartamot. Az ettől való eltérés lecsökkenti az élettartamot és idő előtti meghibásodásokhoz vezet. A másik oldal viszont az, hogy hiába használja a megfelelő kenőanyagot, ha nem megfelelő a kenés módja. Ezért fejlesztettek ki automatikus kenőrendszereket.

Milyen hatással van a hőmérséklet a zsírra?
Megváltoztatja a kenés tulajdonságait és öregedési folyamatokat is beindít, felgyorsítja az öregedést.

Keverhetőek egymással a zsírok, kenőanyagok?
Nem. Ha például a zsírzó szivattyút egyszer használtuk egy zsírtípusra, akkor más típusra már nem szabad használni. Tehát annyiféle zsírszivattyúra van szüksége, ahány féle zsírt használ. Más esetben a kevert zsírok vegyi reakcióba lépnek egymással  és elveszítik illetve megváltoztatják  kenési tulajdonságukat.

Segít valaki a kenőanyag kiválasztásában?
Igen. Forduljon hozzánk.

A kenőanyag adatlapját Önök adják?
Biztosítjuk mi, még akkor is, ha nem kenőanyaggal együtt kapja tőlünk a kenőeszközt. Érdemes azonban megkérdeznie bennünket, mert több esetben kedvezőbb vagy ugyanolyan áron tudjuk biztosítani a kenőanyagot, mint amennyiért Ön be tudja szerezni.

1 cm3 kenőanyag mekkora súlyú?
Jó közelítéssel 1 cm3 zsír 0,9 gramm.
 
 

Bevizsgálások, minősítések


Van EX (robbanás biztos) kivitel?
Igen. A CLASSIC és a FUTURA besorolása: II 2 GD c IIC X illetve I M2 c X. A többi kenőeszközt robbanásbiztos szekrénybe kell beépíteni. Későbbiek folymaán szándék van a többi eszköz minősítésére is. További információkért feltétlenül tekintse meg a CLASSIC használati utasítását!

Milyen minősítések vannak?
A CLASSIC például rendelekezik: ATEX 94/9, EN 13463-1, EN 13463-5, EN ISO 9001 minősítéssel. Használható 1-es, 2-es, 21-es és 22-es zónákban, megfelelő a IIA, IIB, IIC robbanásveszélyes környezetben és a T6 hőmérsékleti osztályban. További információkért tekintse meg az egyes termékek használati utasításait.

Van ATEX minősítés?
Igen. A CLASSIC és a FUTURA besorolása: II 2 GD c IIC X illetve I M2 c X. A többi kenőeszközt robbanásbiztos szekrénybe kell beépíteni. Későbbiek folymaán szándék van a többi eszköz minősítésére is. További információkért feltétlenül tekintse meg a CLASSIC használati utasítását!
 
 

Beépítés, méretek


Mekkora hely szükséges a beépítéshez?
A CLASSIC patron például 99 mm hosszú (az R1/4-es menetes csonkjával együtt) és 70 mm átmérőjű. Az elektromechanikus működtetésű kenőeszközök természetesen nagyobb méretűek. Befolyásolja a méretet a tárolható kenőanyag mennyisége is. A pontos méreteket a használati útmutatók tartalmazzák.

Beépíthető a zsírzó gomb helyére vagy kell valamilyen összekötő vezeték?
Beépíthető közvetlenül a helyére, de egy összekötő vezetéken keresztül is. A vezetéket is biztosítjuk, pontosítás miatt vegye fel a kapcsolatot velünk!

Adnak menetes csavarzatokat és más beépítéshez szükséges alkatrészeket is?
Igen. Külön tartozék listák találhatóak az egyes használati útmutatók végén.

Milyen messze lehet maximum a kenési hely?
Ez nagyban függ az üzemelési körülményektől (hőmérséklet, kenési hely ellenállása stb.) illetve magától a kenőanyagtól. Általában a CLASSIC esetében 1 m. Nyilván függ attól is, hogy a kenőeszköz maximum mekkora nyomást képes kifejteni. A CLASSIC például maximum 4 bart, mígy a PRO 25 bar-t. Kérjen tőlünk segítséget.
 
 
 

Speciális alkalmazások


Mekkora egy patron súlya?
A CLASSIC töltve például SF01 zsírral töltve kb. 265 grammos. További információkért tekintse meg az egyes termékek használati utasításait.

Kell szerszám a beépítéshez?
Minimális szükséges. A CLASSIC-ot például elég csak kézzel betekerni a helyére. Még betekerés előtt azonban aktiválni kell a patront. Az aktiváló csavar gyűrűjén átdugott szeszámmal (például csavarhúzóval) kell tovább betekerni az aktiváló csavart, amíg a gyűrű le nem törik. A gyűrű ugyanis adott nyomatéknál törik le és ennél a nyomatéknál az aktiváló fémkapszula már bejutott az elektrolitba és a gázfejlődés megindulhat. További részletekért nézze meg például a CLASSIC használati útmutatóját.

Hogyan tudom meg, hogy sikeres volt az aktiválás?
A kenőpatront megrázva hallja a fémkapszula halk csörgését.

Miért nem folyik ki a kenőanyag a még fel nem használt patronból?
Gyárilag menetes zárócsavarral le van zárva a kenőanyag kilépő nyílása.

A robbanásbiztos alkalmazásnak milyen feltételei vannak?
A CLASSIC és a FUTURA rendelkezik megfelelő besorolással. A többi terméket robbanásbiztos szekrényben lehet ilyen helyen használni. Vannak azonban még ezzel kapcsolatos előírások. Ezekért tekintse meg a CLASSIC használati útmutatóját.
 
 
 

Működés


A működéshez szükség van külső energia ellátásra?
Nem. A patronos kivitelekhez eleve nincs szükség, az elektromechanikus működtetésüek közül pedig vannak beépített akkumulátorosak is.

Mi történik, ha elakad a kenőanyag kiürülése?
A gáz tovább fejlődik a patronok esetében, majd a ház falán keresztül lassan el is szivárog a környezetbe. Elektromos működtetésű változatoknál megáll a működés és hibaüzenetet küld a berendezés.

Hogyan működik az aktiváló csavar?
A patronok esetében az aktiváló csavar egy fém kapszulát juttat egy elektrolitba, ahol emiatt gáz fejlődik. A fémkapszula mérete befolyásolja a gázképződés aktivitását. Egyre több gáz szabadul fel és emiatt megnő a gáznyomás, amely előbb-utóbb (lásd aktiválási idők) képes elnyomni a zsírdugattyút.

Ki szabad tekerni az aktiváló csavart aktiválás után?
Nem szabad, mert az aktivált gáz rögtön elveszti a nyomását, mivel a zsírdugattyú által kinyomja az össze zsírt a szabadba.

Milyen gáz keletkezik működés közben?
A legújabb változatokban már nitrogént fejlesztenek (korábban szén-dioxidot).

Veszélyes a gáz, ami keletkezik?
Nem.

Mivel állítható be a kiürülési idő?
A patronok esetében az aktiváló csavarral, az elektromos működtetésűek programozhatóak.

Mekkora a kinyomó nyomás?
Ez függ a kenési pont ellenállásától. A különböző termékek más-más maximális nyomás kifejtésére alkalmasak. A patronok általában maximálisan 4 bar-t tudnak kifejteni, az elektromechanikus meghajtásúak maximum 25 bar-ra képesek.

Csak elektrokémiai hajtás van?
Nem. Van elektromechanikus is, ahol egy elektromos, programozható motor végzi egy mechanikus szerkezeten keresztül a zsírzást.

Mi ken a patron aktiválódási ideje alatt?
Általában nem jelent gondot, ha mondjuk egy csapágy 1 napig nem kap kenőanyag utánpótlást, mert a benne levő kenőanyag megfelelő kenést biztosít számára. Egyéb esetekben kérje segítségünket!

Nem kap kenőanyagot a kenési hely, amíg nem aktiválódik a zsírzó patron?
Általában ez nem jelent problémát, mert nagyon gyorsan aktiválódnak a patronok (például egy normál csapágy normál körülmények között gond nélkül üzemel 1 napig, mert elegendő a benne levő kenőanyagmennyiség). További kérdéseivel forduljon hozzánk!

Mi történik az elhasznált patronnal?
Az elhasznált termékek veszélyes hulladéknak számítanak, azokat az alkalmazási hely szerinti törvényi eljárásoknak megfelelően kell kezelni.

Mi a működési elv?
A patronok esetében az aktiváló csavar egy fém kapszulát juttat egy elektrolitba, ahol emiatt gáz fejlődik. A fémkapszula mérete befolyásolja a gázképződés aktivitását. Egyre több gáz szabadul fel és emiatt megnő a gáznyomás, amely előbb-utóbb (lásd aktiválódási idők) megfelelő nyomást ér el ahhoz, hogy képes legyen a zsírdugattyút elnyomni és a zsírt kinyomni. Az elektromechanikus működtetésűeknél elektromotor végzi mechanikus szerkezeten keresztül a zsír adagolását. A motor működési ideje programozható, a kiadott kenőanyag mennyiségét a mechanikus szerkezet valamint a működési gyakoriság határozza meg.

Hogyan befolyásolja a hőmérséklet a működést?
A hőmérséklet csak a kenőanyag tulajdonságait változtatja meg, a kenőeszközök működését nem zavarja, amennyiben nem lépi túl a használati utasításban megadott hőmérséklet tartományt. Működési tartomány példák: CLASSIC és FUTURA esetében  0°C - +40°C, FROST esetében -25°C-+10°C, STAR VARIO és STAR CONTROL-nál -10°C- +50°C, PRO esetében -20°C- +60°C. A többi termék megengedett működési hőmérséklet tartományait a használati útmutatókban találja meg.

Mit tehetek, ha nem indult be a gázképződés?
A patronok esetében rázza meg a patront és enyhén ütögesse meg az aktiváló csavart a letört gyűrű helyén. További hibajelenségeket és megoldásukat az egyes termékek használati utasításában talál vagy kérdezzen tőlünk!

Mit tegyek, ha túl gyorsan ürül ki a patron?
Ellenőrizze, hogy nem túl magas-e a hőmérséklet vagy nincs-e túl nagy vibráció. Lehet, hogy rossz az aktiváló csavar. Ha a patron olajtöltetű, akkor lehet, hogy nem épített be fojtást. További hibajelenségeket és megoldásukat az egyes termékek használati utasításában talál vagy kérdezzen tőlünk!

Mi az oka annak, ha túl kevés kenőanyag jut a kenési helyre?
Túl alacsony a hőmérséklet vagy túl magas a kenési hely ellenállása, esetleg nem jó az aktiváló csavar. További hibajelenségeket és megoldásukat az egyes termékek használati utasításában talál vagy kérdezzen tőlünk!

Mennyi idő szükséges a termék aktiválódásához?
Ez függ a hőmérséklettől és az aktiváló csavartól is. A CLASSIC például 1 hónapos ürülési idejű aktiváló csavar esetén (+20°C-nál érvényes kiürülési idő!) kb. 1 nap alatt aktiválódik, de +40°C-nál már kb. 0,6 napon belül. További részletes tájékoztatást találhat a termékek használati utasításában.

Mi biztosítja működéséhez szükséges energiát?
A patronok esetében az aktiváló csavar egy fém kapszulát juttat egy elektrolitba, ahol emiatt gáz fejlődik. A fémkapszula mérete befolyásolja a gázképződés aktivitását. Egyre több gáz szabadul fel és emiatt megnő a gáznyomás, amely előbb-utóbb (lásd aktiválási idő) megfelelő értékre növekedve elmozdítja a zsírdugattyút.

A vibráció befolyásolja a működést?
A működést nem, csak a kiürülési időt. Az elektromechanikus működtetésnél szerencsésebb kevésbé vibrációs helyre felszerelni a kenő eszközt.

Hogyan csökkenthető a vibráció hatása?
Általában messzebb kell beépíteni a kenőeszközt a kenési helytől. További kérdéseivel forduljon hozzánk.

Mi történik, ha a CLASSIC-ba a FUTURA aktiváló csavarját tesszük be?
Működik a patron, de megváltozik a kiürülési ideje. A CLASSIC 120 cm3-es, a FUTURA 100 cm3-es. Így ugyanahhoz a kiürülési időhöz a FUTURA-nál kisebb fémkapszulás az aktiváló csavar. Ha tehát ezzel a CLASSIC-ot aktiváljuk, akkor a CLASSIC kiürülési idejét meghosszabbítjuk.

Hogyan programozhatóak a termékek?
Csak az elektromechanikusok programozhatóak természetesen. A STAR CONTROL esetében kis kapcsolókat kell megfelelő helyzetbe állítani (részletesen lásd a használati útmutatóját), míg a PRO és más típusok esetében LCD-s kijelzős programozható egység van beépítve.

Hogyan különböztethetőek meg a CLASSIC és a FUTURA aktiváló csavarjai?
Mivel mindkettő típus aktiváló csavarjai azonos színűek (sárga színű 1 hónap, zöld színű 3 hónap, piros színű 6 hónap, szürke színű 12 hónap), ezért ezeket a tömítő gyűrű színei alapján lehet megkülönböztetni. A CLASSIC fekete tömítőgyűrűs, a FUTURA rózsaszínű.
 
 
 

Háttérszolgáltatás


Mit tartalmaz a háttérszolgáltatás?
Mi figyeljük a kiürülési idő leteltét, és előtte még időben figyelmeztetjük Önt.
24 órás, éjjel-nappal elérhető ügyeletet tartunk.

Tartanak raktáron is termékeket?
Természetesen! Raktáron is tartunk termékeket.

Milyen gyorsan tudnak szállítani?
A CLASSIC átfutási ideje a rendeléstől számított 3 hét. Nem forgalmazott vagy speciális kenőanyag igény esetén azonban ez változhat! Más termékek szállítási ideje hosszabb. Minden esetben kérje ajánlatunkat!

Vállalják a szállítási költséget?
Egyéni megállapodás szerint és a rendelési nagyságtól függően természetesen vállaljuk az Önök telephelyére való leszállítás költségeit. Kérje részletes tájékoztatásunkat!

Az ár tartalmazza a telephelyünkre való szállítást is?
Egyéni megállapodás szerint és a rendelési nagyságtól függően természetesen vállaljuk az Önök telephelyére való leszállítás költségeit. Kérje részletes tájékoztatásunkat!

Segítenek a megfelelő zsírzó kiválasztásában?
Igen. Forduljon hozzánk bizalommal!

Van valamilyen termék-kiválasztó programjuk?
Igen. A weboldalunkról ingyenesen letölthető. A letöltéshez azonban regisztrálnia kell magát. A regisztráció ingyenes.

Tudnak mintadarabot biztosítani, amit ki tudok próbálni?
Igen. A perma-MINI egy 60cm3-es kicsinyített FUTURA patron SF01 zsírral feltöltve, aktiváló csavarral együtt.

Mennyire pontosak a termék használati utasításában megadott adatok?
A kiürülési idők nagymértékben függenek a beépítési és az üzemelési körülményektől. A használati útmutatóban megadott értékek 20°C-on és 0 bar ellenállás esetén érvényesek. De erősen befolyásolja a vibráció, a kenőanyag stb. Minden esetben célszerű egyeztetnie velünk.
 
 
 
 

Környezetvédelem


Mi történik az elhasznált patronnal?
Veszélyes hulladékként kell kezelni az adott ország előírásainak megfelelően.

A kenőanyag adatlapját tudják Önök biztosítani?
Biztosítjuk, ha igény van rá.
 
 
 
 

Balesetvédelem


Veszélyesek a kenőrendszerek?
Nem veszélyesek. Inkább a kenési pontok megközelítése és az ott végzett munka (például a kézzel történő kenés) a veszélyes. Ezért mindenképp célszerűbb kenőpatronok, automatikus kenőrendszerek használata.

Milyen veszélyeket rejtenek a termékek?
A termékek nem veszélyesek. Viszont veszélyes hulladékként kell kezelni őket, mert a bennük levő kenőanyag környezetszennyező.

Hogyan takaríthatunk meg pénzt az automatizált kenéssel?
Az automatikus kenés folyamatosan biztosítja a berendezés kenését a legoptimálisabb módon (nem adagol se túl kevés, se túl sok kenőanyagot). Nemcsak kenőanyagot takaríthatunk meg emiatt, hanem tiszta, precízen adagolt, állandó kenést nyújthatunk a gépeknek. A berendezés élettartama is megnövekszik az optimális kenés miatt. Ezenkívül azok a helyek is optimális kenést kapnak, amelyekhez csak a gép leállítása után lehet hozzáférni, így nem kell leállni csak azért, mert kenni kell. Ha nem optimális a kenés (például kézi kenés esetén), akkor a legapróbb csapágy vagy más kenendő alkatrész tönkremenetele is az egész gép működését leállítja, termeléskiesést okoz. A karbantartó személyzet nem a kenéssel tölti el az idejét, hanem más hasznos tevékenységet végezhet (például olajat szűrhet, méréseket végezhet, stb.). Mindezeket összevetve egy 100 pontos kenés automatikus ellátása 1 év alatt 25%-os megtakarítást eredményezhet.
 
 
 
 
 

Válaszok a választás körüli leggyakoribb dilemmákra.


Megéri a kézi kenést kiváltani automatikussal?
Válasz: gondoljon bele, aztán döntsön Ön! Nem kell megállni a géppel, hogy kenni lehessen a nehezen hozzáférhető helyeken is. Nem kell attól félni, hogy esetleg elfelejti megkenni a gépet vagy egy helyet kifelejt. Nem pazarolja a zsírt, mert kézzel túl sokat adagol. Biztos, hogy a kellő mennyiség kerül be a kenési ponthoz. Nincs alulkenve a kenési hely, azaz nem kap túl kevés zsírt.
 
 
 

Tévhitek és tények.


Az automatizált kenés túl drága! /Tévhit/
Számoljon utána! Nem kell még egy munkatársat alkalmazni, aki állandóan zsíroz. Nincs veszélyben a dolgozó, akinek a munkája kiesik, ha balesetet szenved. Nem kell leállítania a gépet csak azért, mert egy nehezen hozzáférhető helyen kell kenni. Nem pazarolják el a kenőanyagot. A gép pont annyi kenőanyagot kap, mint amennyi kell neki./Tény/

Az automatikus kenéshez biztosítani kell áramforrást! /Tévhit/
A kenőpatronokhoz semmilyen külső energiaforrásra nincs szükség. Vannak elektromos kenőeszközök, amik saját beépített, cserélhető akkumulátorral rendelkeznek./Tény/

Nálam a vibráció olyan erős, hogy nem lehet alkalmazni zsírzópatront./Tévhit/
A vibráció hatása csökkenthető a kenőeszköz kenőponttól való távolabbi beépítésével és zsírzó összekötő vezeték (például tömlő)  használatával. Ha vibráció nélkül 1 hónapos kiürülési idejű aktiváló csavart kellene használni, akkor a vibrációs helyre használjon hosszabb időzítésű aktiváló csavart. Pontosan be lehet határolni, hogy melyik beállítás a megfelelő. Emellett elektromechanikusan működtetett kenőeszköz is használható, ami programozható, nagyobb nyomással is működik, így még távolabb is beépíthető.Ráadásul a vibrációs helyen a gép leállítása nélkül nem lehet kézzel sem kenni, a gép leállítása nem mindenkor lehetséges illetve termeléskieséssel jár. Ha valahol, akkor pont az ilyen vibrációs vagy nehezen kenhető részeken éri meg az automatikus kenés! /Tény/

Az elektromechanikus zsírzók drágák./Tévhit/
Az általuk nyújtott rugalmasság nem helyettesíthető semmivel sem. Ráadásul vannak több kimenetes zsírzók is, amelyek ugyanazzal az elektromos működtető résszel egyszerre 6 ponton kennek úgy, hogy pontonként más-más a beállítási érték. Összességében tehát gazdaságosabb a működtetésük./Tény/

Nálunk egy jó szakember kézzel ken, ő pontosan tudja mit, mikor kell kenni. /Tévhit/ 
Az automatikus kenőberendezés már születésekor profi berendezés és ha megsérül, akkor van helyette egy másik ugyanolyan profi berendezés. Mi történik, ha az Ön dolgozója lebetegszik, megsérül? A gépek továbbra is igénylik a kenést, nem veszik figyelembe ezt a helyzetet. Hogy egy szakember pontosan tudja, melyik helyen, mikor, mennyit kell kennie, ahhoz egyszerre ott kellene lennie mindenhol, de ha ott van, akkor sem lát bele a berendezésbe. Szinte biztos, hogy vagy túl sokat vagy túl keveset juttat a kenőanyagból oda, ahova kell. Pontosan az ilyen "szakik" berögzött szokásait kell felülvizsgálni, mert itt lehet megtakarítani a legtöbbet (például kevesebb kenőanyag felhasználásával). Szinte biztos, hogy néha-néha kimarad egy-egy kenési pont a zsírzásból és a következmények sokkal később fognak előjönni, amikor már talán a kolléga is nyugdíjas. A kenés hatékonyságát nem lehet lemérni azonnal, és sokszor tüzetes vizsgálat szükséges ahhoz, hogy a hiba okát vissza lehessen vezetni a helytelen kenésre. Nem a vizsgálattal van a gond, hanem azzal, hogy a vizsgálat időigényes, és inkább gyorsan alkatrészt cserélnek, a vizsgálatot meg elhagyják. Így nem vonják le a megfelelő következtetéseket. Az automatikus zsírzással a leállást, az anyagköltséget megtakaríthatták volna és összességében olcsóbb lett volna már korábban átállni az automatikus kenésre. Kimutatások szerint egy 100 pontos kenőrendszer automatizálása 1 év alatt 25%-os költségcsökkentést eredményez./Tény/
 
 

Miért válasszanak bennünket? További kérdések és válaszok.


Olyan céget keres, amely kellő módszertani háttérrel rendelkezik?
MI ILYENEK VAGYUNK. Nemzetközileg elismert szakmai módszereket használunk, a külföldi kutató-elemzők több éves szakmai tapasztalatain alapuló útmutatóit követjük.

Nagyon szűk a határidő? Csak néhány nap áll rendelkezésre? Azonnal kellenek a termékek, szolgáltatások?
NEM PROBLÉMA. Ilyen feltételekkel is kellő szakmai igényességgel bonyolítjuk le a megrendeléseket. 24 órás  telefonos gyorssegély szolgálatot működtetünk!  A 20/932 6665 telefonszámon állandóan elérhető  munkatársunk, aki munkaidőn kívül és munkaszüneti napokon is segít problémája megoldásában!

Kicsi a büdzsé? Nincs költségkeret nagyobb volumenű kiadásokra?
MEGOLDJUK. Munkatársaink - a lehetőségeken belül - olyan megoldásokat fognak javasolni, amelyek alacsonyabb költségszint mellett is korrekt eredményeket biztosítanak. Áraink mindezek mellett a piaci árakhoz és a nyújtott minőséghez viszonyítva kedvezőek.

Extrém körülmények között kell dolgozni? Különleges a téma?
FORDULJON HOZZÁNK. Van tapasztalatunk különleges felkészültséget igénylő munkák lebonyolításában.

Nem mozog otthonosan a szakmánk területén? Bizonytalan némely szakmai kérdésben?
EZ A MI DOLGUNK. Önnek nem kell értenie a részletkérdésekhez. Elég, ha tudja azt, milyen kérdésekre akar választ kapni. A helyes megoldás  megtalálása a mi gondunk.

Lépésről-lépésre követni akarja a munkafolyamatokat?
EZ TERMÉSZETES. Folyamatosan tájékoztatják Önt az aktuális történésekről.

Fél, hogy megbízása elvész a napi rutinmunkák dömpingjében? Személyre szabott bánásmódot kíván?
NÁLUNK MEGTALÁLJA. Önre és megbízására különös figyelmet fogunk fordítani.
   

Kiknek ajánljuk a perma kiválasztó programot?

A perma kiválasztó programot azok figyelmébe ajánljuk, akik szeretnék megkönnyíteni a megfelelő kenőrendszer kiválasztását; azoknak is, akik előzetesen tájékozódni szeretnének, hogy milyen a meglévő rendszerük; ellenőrizni szeretnék azt, hogy a jelenleg működő rendszerük vajon helyesen van-e kiválasztva, lehetne-e korszerűsíteni rajta. Kiváló alkalmat biztosít a különböző kenési változatok meghatározására is. A program használatával saját maga is megteheti a legjelentősebb lépéseket az Önnél alkalmazott kenési rendszer kiválasztásához.